Hoe veilig is het?

Landen 23 feb 2010
Hoe veilig is het?

Voor heel veel toeristen is een vakantiebestemming een mooi plaatje uit een reisbrochure of op een website. Dat het ook een plek is waar ellende voor kan komen is niet iets waar de gemiddelde toerist bij stil staat. Redelijk wat landen kennen veiligheidsrisico’s die niet altijd direct opkomen bij mensen op het moment dat ze een vakantie willen gaan boeken. Dat landen als Irak en Afghanistan niet op de lijst van veilige landen voor zullen komen daar zal iedereen mee bekend zijn. Dat er in Jemen wel eens mensen ontvoerd worden zullen de meesten ook wel weten en dat sommige Afrikaanse landen niet de meest veilige plekken zijn om doorheen te reizen ook. Maar wat weet men over de meer populaire vakantiebestemmingen?

Europa

Langs de Middellandse Zee is het niet altijd even gezellig. Al jarenlang teistert de Baskische ETA Spanje met bomaanslagen. Zelden met slachtoffers, maar toch. Ook in Griekenland is het de afgelopen tijd onrustig en zijn er bijvoorbeeld in de hoofdstad Athene recent een paar (kleine) bommen afgegaan. Turkije is wat betreft bomaanslagen ook nog steeds een risicovol land. Maar risico’s zitten soms ook in dingen die je niet op het nieuws leest. Wat te denken van oplichters in Roemenië die verkleed als politieagenten toeristen geld afhandig maken tijdens een nepcontrole. Of dat er in het opkomende vakantieland Kroatië nog steeds onveilige gebiden zijn met zelfs een kans op zogenaamde booby-traps?

Buiten Europa

Populaire Aziatische bestemmingen zoals Indonesië, Sri Lanka en Thailand kennen de kans op rellen en in het geval van Indonesië zelfs op aanslagen. Ook als toerist kun je midden in rellen terecht komen met alle ellende van dien. Ook kunnen luchthavens gesloten worden door een instabiele situatie in een land. Latijns Amerika is ook een regio waar risico’s zijn. Hier moet je vooral denken aan zakkenrollerij en overvallen. Een populair vakantieland als Mexico krijgt in toenemende mate te maken met overvallen op toeristen en ook het vrolijke Brazilië heeft helaas veel te maken met dit fenomeen.

Voorbereiding

Om vooraf goed op de hoogte te zijn van veiligheidsrisico’s geeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken actuele reisadviezen op haar websute. Deze informatie is over het algemeen zeer actueel en geeft een goed beeld van de risico’s per land. Ook lees je tips hoe je bepaalde risico’s kunt vermijden en in welke gebieden je extra allert moet zijn.

De reisadviezen vind je op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/inhoud

← De leukste badplaatsen van Lanzarote Adembenemend Nieuw Zeeland →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Een reactie

  1. John
    15 augustus 2010 om 10:40

    Wat een dramatisch onzinverhaal passend in de tijdgeest van ongepast angst zaaien! Hier walg ik dus werkelijk van.

    Bij deze zin:”Al jarenlang teistert de Baskische ETA Spanje met bomaanslagen.” denk je al gauw aan een aanslag of twee, drie per week, maar zoveel zijn het er niet eens per jaar! Teisteren is dus absoluut niet op z’n plaats.

    Dan had als beter voorbeeld Eilat genomen kunnen worden, waar nu voor de 2e keer raketbeschietingen op zijn geweest door moslimterroristen uit Gaza. Wel weer zonder slachtoffers en alles mis, maar toch. Ik snap dat die vergelijking politiek incorrect is, maar hij is wel eerlijker!

    Turkije is door ons meermalen bezocht. Als het dan zo gevaarlijk is als hier wordt voorgesteld, dan hadden we daar toch wel iets van moeten merken, maar niets van dit alles! Niet meer dan het normale criminele gedrag wat we hier in Nederland in nog veel grotere mate kennen. In Turkije ben ik ooit een portemonnee met 300 euro kwijtgeraakt, bankpasjes, credit cards, alles zat er in. Denk je dat ik dat in Nederland terug had gekregen? Kleine kans, maar daar wel! Inclusief complete inhoud!

    Roemenië wordt genoemd als voorbeeld waar nepcontroles plaatsvinden, maar waarom niet de Franse tolwegen, waar je op een zogenaamd lekke band wordt gewezen, waarna je beroofd wordt? De oplossing is heel simpel: Een lekke band voel je echt wel, en als je runflatbanden hebt kun je zonder problemen doorrijden, dus als je niets bijzonders voelt: gewoon terugzwaaien en doorrijden.

    Hou nou toch eens op met die misplaatste bangmakerij! Geniet van het leven, het duurt (hier tenminste) maar even!


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam