1 april
Onderstaand artikel is gepubliceerd op 1 april 2010 als 1-aprilgrap. Amerika krijgt dus niet één tijdzone zoals in onderstaand bericht beweerd wordt.
De economische crisis heeft in Amerika geleid tot een opmerkelijke beslissing. Vanaf 31 oktober zal Amerika overgaan naar één tijdzone: UTC -6. Dat betekent dat het tijdsverschil met West-Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland voor heel het vasteland van de Verenigde Staten 7 uur zal gaan bedragen. Momenteel is het tijdsverschil met de oostkust 6 uur, met de westkust 9 uur en met Hawaii 11 uur. Centraal Amerika kent tijdzones met een tijdsverschil van 7 en 8 uur met Nederland en Alaska tien uur. De reden om de nieuwe tijdzone in te voeren is om overlap te creëeren tussen de kantoortijden in Europa en die in Amerika. Op die manier wordt het zaken doen met elkaar vereenvoudigd wat ten goede zal komen van de economische positie van Amerika.
niet uniek
De Verenigde Staten is niet het eerste land dat eigenhandig de tijdzone aanpast. In 2007 voerde Venezuela de unieke tijdzone UTC -4,5 in, waarbij men ook geen rekening hield met wat de internationale samenleving van deze eenzijdig genomen beslissing vond.
rompslomp
Voor de Amerikanen betekent deze switch een enorme rompslomp. Mensen zullen voorgoed hun dagritme bij moeten stellen. Voor New Yorkers betekent het dat het voortaan één uur vroeger donker wordt. In Los Angeles gaat de zon twee uur later op en zullen de ochtendfiles voortaan hoofdzakelijk in het donker afspelen. ’s Avonds krijgen ze daar wel het nodige zonlicht voor terug.
zomertijd
Ook na de omzetting blijft Amerika het systeem van zomertijd hanteren. De omschakeling van wintertijd naar zomertijd en terug zal op dezelfde data plaatsvinden als in Europa.
Een reactie