De dollar is ten opzichte van de euro ongeveer 10% in waarde gestegen in de afgelopen maand. Slecht nieuws voor de vele Nederlanders die de afgelopen weken vertoefd hebben in Florida of andere mooie plekjes van Amerika, want dat betekent dat een deel van de vakantie ineens tien procent duurder geworden is indien er veelvuldig met creditcards betaald is. Omdat de meivakantie net afgelopen is, zijn er vooral redelijk wat gezinnen met kinderen die bij aankomst thuis ineens met hogere bedragen op hun afschrift te maken krijgen dan dat ze vooraf ingeschat hadden.
Het zwaar water waar de euro in verkeert heeft daarom ook direct gevolgen voor het toerisme naar Amerika. De sterkere dollarkoers zal ook vrij snel gaan zorgen voor hogere prijzen voor vliegtickets naar Amerika, voor hogere hotelprijzen bij touroperators en uiteindelijk voor minder toeristen die naar Amerika op vakantie zullen gaan. Dit geldt uiteraard ook voor populaire bestemmingen in het Caribisch gebied waar de Amerikaanse dollar als munteenheid gebruikt wordt of de lokale munt aan de dollar gekoppeld is. Denk hierbij onder andere aan het bij Nederlanders zeer geliefde Aruba.
De middenkoers voor de dollar was half april iets meer dan 74 eurocent. Inmiddels kost diezelfde dollar je ruim 81 cent wat een waardestijging van tien procent inhoudt. De euro heeft hiermee haar laagste punt in vier jaar bereikt en gezien alle discussies die er momenteel gevoerd worden binnen de EU is het einde van de waardedaling van de euro nog niet in zicht.
Recente reacties