Reizigers die lange vluchten maken, hebben regelmatig te maken met een jetlag. Eenmaal aangekomen op de plaats van de bestemming treedt de vermoeidheid op. De eerste vakantiedagen kunnen door een jetlag flink verpest worden en dat is zonde. Wetenschappers hebben nu een medicijn ontdekt dat een jetlag tegen zou gaan, waardoor we optimaal kunnen genieten van onze vakantie.
Oorzaak jetlag
Het passeren van tijdzones zorgt ervoor dat onze biologische klok verward raakt en veroorzaakt de jetlag. Het biologische slaap- en waakritme raakt in de war. Normaliter heeft het bioritme ongeveer een dag nodig om te herstellen. In sommige gevallen kan dit meerdere dagen zijn. Bijvoorbeeld als je al vermoeid op reis ging.
Medicijn in ontwikkeling
De nieuwe remedie tegen een jetlag is nog in de ontwikkelingsfase. Het medicijn zal de biologische klok corrigeren, waardoor je minder last zal hebben van een jetlag. Met het pilletje wordt de biologische klok tijdelijk stilgezet en begint vervolgens weer opnieuw te tikken.
Gevolgen noord, oost, zuid en west
Over het algemeen hebben reizigers die naar het westen reizen (met de tijd mee), minder last van een jetlag dan mensen die richting het oosten reizen. Reizen naar het noorden of zuiden heeft geen invloed op de biologische klok, aangezien er dan geen tijdsverschil is. Je kunt dan enkel vermoeid raken door de lange vlucht.
Symptomen van een jetlag
Het bekendste kenmerk van een jetlag is vermoeidheid. Verder zijn ook concentratieproblemen, moeite met in slaap komen, uitdroging en opgezette benen symptomen van een jetlag.
Jetlag voorkomen
Zie je het nieuwste medicijn tegen en jetlag niet zitten, dan zijn er nog andere manieren om de kans op een jetlag te verminderen. Als eerste is het belangrijk om uitgerust op reis te gaan. Pas ook op met alcohol tijdens de vlucht. In het vliegtuig heeft alcohol een sterkere werking, waardoor je de kans loopt om met een kater het vliegtuig te verlaten. Als laatste is het belangrijk om niet te veel te eten tijdens de vlucht. In het vliegtuig heb je weinig bewegingsruimte, waardoor een maaltijd soms zwaar kan vallen.
2 reacties
f.versteegden
12 oktober 2010 om 18:05Redactie
13 oktober 2010 om 09:57