Curaçao is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar getroffen door de tropische storm Tomas. In enkele uren is op sommige plaatsen bijna de helft van de jaarlijkse hoeveelheid regen gevallen. Twee mensen overleefden de storm niet. Reizigers wordt, zeker gezien de situatie, geadviseerd om zich goed voor te bereiden. Neem desnoods contact op met je touroperator of reisbureau.
Problemen op Curaçao
Het afwateringssysteem van het eiland slaagde er niet in om de forse hoeveelheid water te verwerken. Maar liefst 260 millimeter regen viel er, terwijl de gemiddelde regenval per jaar op 550 millimeter ligt. De politie heeft honderden meldingen binnengekregen. De meeste bewoners hadden te maken met wateroverlast. Een ziekenhuis moest worden geëvacueerd en twee personen hebben het noodweer niet overleefd.
Adviezen bewoners Curaçao
De bewoners van Curaçao zijn opgeroepen om niet de straat op te gaan, anders dan strikt noodzakelijk. Tevens is er een beroep op de bevolking gedaan om alleen in dringende gevallen de telefoon te gebruiken. De communicatielijnen kunnen de drukte namelijk niet aan. Ook zijn er problemen met de elektriciteitsvoorziening.
De brandweer behandelt meldingen naar noodzaak. Ze kunnen de aanvragen niet verwerken. Inmiddels heeft de marine en de kustwacht hulp aangeboden. Met behulp van een helikopter wordt gezocht naar personen die in problemen zitten. De marine assisteert om de veiligheid te waarborgen.
Verwachting
Verscheidene wegen staan blank en zijn onbegaanbaar. Sommige buurten zijn zelfs afgesloten vanwege de wateroverlast. De meteorologische dienst heeft aangegeven dat er voorlopig nog geen einde komt aan de regen.
Voor de tweede dag op rij zijn alle scholen dicht. Als scholen dicht blijven, komt er een minder drukke ochtendspits, zo is de verwachting. De wegen blijven dan vrij voor de politie en andere hulpdiensten.
Adviezen reizigers
- Wees op de hoogte van de berichtgeving in de media.
- Alle vluchten van en naar Curaçao gaan door.
- Houd als vakantieganger rekening met vertragingen vanwege de wateroverlast.
- Alarmeer bij calamiteiten je alarmcentrale of ambassade.
- Informeer bij schade of vragen je reisverzekeraar.
2 reacties
Evelien
4 november 2010 om 20:23Sanne
5 november 2010 om 11:39