Transavia gaat haar passagiers laten betalen voor koffers. Vanaf 5 april moet er apart betaald worden voor bagage anders dan handbagage. Een retourtje voor je koffer gaat € 20,- kosten. Het aantal stuks handbagage blijft beperkt tot één, maar een tas mag tot 10 kilo wegen.
Voor de nieuwe bagageregels wordt onderscheid gemaakt tussen passagiers die een los ticket boeken bij transavia.com en pakketreizen van touroperators. Volgens transavia.com zijn de nieuwe bagageregels eerlijker, doordat passagiers die niet met koffers reizen nu in principe minder betalen dan mensen die dat wel doen. Transavia meent dat passagiers de ticketprijs en de prijs voor aanvullende diensten nu beter vergelijken met concurrenten zoals Easyjet en Ryanair.
Regels handbagage strenger
Transavia gaat strenger letten op losse spullen. Laptops en fototoestellen moeten in de handbagage worden gestopt. Om dit te compenseren mag de handbagage zwaarder wegen. Een tasje met op het vliegveld gekochte artikelen en jassen worden buiten beschouwing gelaten. Lijndienstpassagiers mogen straks meer kilo’s handbagage meenemen, en de ruimte in de bagagebakken is beperkt. Transavia wil de ruimte eerlijk verdelen. Met één stuk handbagage gaat het instappen sneller en kan Transavia de passagiers op tijd naar hun bestemming te vervoeren.
Transavia.com
De low cost luchtvaartmaatschappij transavia.com verzorgt charters en lijndiensten naar zomer- en winterbestemmingen binnen Europa en landen rond de Middellandse Zee. In Nederland is transavia.com marktleider op de vakantievliegmarkt. Transavia is in 1965 opgericht als Transavia Holland. Sinds 2003 is Transavia een volledige dochter van KLM, dat deel uitmaakt van de AIR FRANCE KLM Groep.
Ze hebben het liefst dat je niets meeneemt dat scheelt kerosine. Nog even en je moet boven een bepaalt gewicht bijbetalen.
Ik heb gister kennis gemaakt met de overgewichtregeling. Het viel daarbij op dat het gewicht van de handbagage niet (mocht?-niet uit te leggen door Griekse dame) worden meegewogen. men gaat er kennelijk vanuit dat je als vacantieganger permanent een weegschaal meesjouwt……. Wellicht is een voor de hand liggende aanvullende regeling om het totaal te vervoeren gewicht te gaan vaststellen, dus passagiers met (kennelijk) overgewicht meenemen op de bascule, ook waardevolle amusementswaarde voor de lange rijen wachtenden. De juridische (antidiscriminatieve) aspecten zijn vast wel aan te vechten, brandstoftoeslagen hebben het ook gehaald en daar zijn wettelijk ook vraagtekens bij te plaatsen.