In Engeland maakt men zich ernstig zorgen over de reismarkt dit jaar. Door de aanhoudende stroom van negatieve berichten zouden er aanzienlijk minder reizen worden geboekt.
Reizigers zijn geschrokken door de negatieve geluiden zoals burgeroorlogen, onrust en natuurrampen. Men wacht af waardoor de boekingen inzakken.
Onrust niet goed voor reisbranche
De Engelsen zijn afwachtende door de Libische oorlog aan de Middellandse Zee, de toenemende onrust in het Midden-Oosten en de nucleaire dreiging in Azië. Ook de stijgende kans op stakingen door sociaal-economische problemen en het gevaar van nieuwe aardbevingen en tsunami’s hebben een negatieve invloed op de reislust. Daar komt nog het aanhoudende terreur-risico bij.
De Britten noemen ook de angst voor vluchtverstoringen en lange vertragingen op luchthavens door uiteenlopende oorzaken. De IJslandse aswolk en de extreme sneeuwval in 2010 zitten nog vers in het geheugen, blijkt uit onderzoek. De reisondernemers zitten met hun handen in het haar en vrezen voor een verdere daling van de omzet dit jaar.
Dicht bij huis
Consumenten kiezen nu vooral voor veilige ‘dicht bij huis’ bestemmingen zoals Spanje en Frankrijk. Ook Amerikaanse toeristen mijden nu massaal de Middellandse Zee en het Verre Oosten. De cruiseindustrie merkt de gevolgen.
Vooral het tempo waarmee de rampen zich opvolgen maakt consumenten angstig. De aardbevingen in Japan worden al direct opgevolgd door overstromingen in Zuid-Thailand. De beelden van toeristen die vast zitten op een luchthaven doen de reisbranche geen goed.
Vergeten
Niet iedereen denkt er zo over. Er zijn ook optimisten die stellen dat vakantie een instituut is wat geen consument zich laat afpakken. Daarnaast vergeet men alle ellende ook weer snel blijkt uit andere onderzoeken. In het verleden heeft de reismarkt zich veerkrachtig getoond. Zodra het allemaal weer wat rustiger wordt, zullen de boekingen gelijk opleven is de verwachting. Een voorwaarde is dan wel dat het ook daadwerkelijk rustig blijft.
Recente reacties