Aanstaande zondag is het exact 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Na een periode van ruim 28 jaar kwam er een einde aan de betonnen afscheiding tussen West- en Oost-Berlijn. Deze historische gebeurtenis vormde het begin van de hereniging van Duitsland, het uiteenvallen van het Oostblok en het einde van de Koude Oorlog.
Voor Berlijn, Duitsland en de rest van de wereld is 9 november 1989 een dag die met dikke letters in de geschiedenisboeken terecht is gekomen. Met het vallen van de muur kwam er een einde aan het communisme in het oosten van Duitsland. De anderen landen van het toenmalige Oostblok volgden snel. Uiteindelijk viel op Eerste Kerstdag 1991 ook de toenmalige Sovjet-Unie uiteen.
Herdenking
Overmorgen wordt de Val van de Muur groots herdacht in Berlijn. Zo wordt de positie van de gevallen muur nu al aangegeven met lichtgevende ballonnen die met helium gevuld zijn. Maar liefst achtduizend ballonnen vormen samen een muur in de lucht over een afstand van vijftien kilometer. Deze ballonnen blijven tot en met zondag in Berlijn hangen. Zondagavond zal een enorme mensenketting gemaakt worden langs deze lichtgrens.
Dit weekend zijn er allerlei festiviteiten in Berlijn, zoals optredens, exposities en rondleidingen. Grote TV-schermen in Berlijn tonen historische beelden van de val van de muur, die 25 jaar geleden plaatsvond.
Een reactie
Bouke Rintsma
10 november 2014 om 07:06