Met de openingsceremonie van Burj Dubai afgelopen maandag is er letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt bereikt in Dubai. Met een hoogte van maar liefst 828 meter verslaat deze waanzinnige toren alle concurrentie in Azië met gemak. Het Empire State Building in New York is zelfs bijna gedegradeerd tot een dwerg met de komst van Burj Dubai, wat in het Nederlands simpelweg ‘Dubai Toren’ betekent.
Wie oog in oog staat met dit wereldwonder moet wel diep onder de indruk zijn. Vooral vanaf de brug bij de waterfontein is het een enorm gebouw dat sterk afsteekt bij de omliggende gebouwen.
Dubbel feest
Sjeik Mohammad bin Rashid al-Maktoum (60) vierde tevens dat hij het Arabische emiraat maandag vier jaar regeert. Hij verwierf eerder een reputatie voor excessieve projecten, met een kunstmatig eiland in palmvorm en een overdekte skipiste in de woestijn.
Appartementen tot 3 miljoen euro
Er kunnen 12.000 mensen wonen in de Dubai-Toren. Wie een appartement wil kopen in de toren moet wel flink in de buidel tasten, de kosten kunnen oplopen tot maar liefst 3 miljoen euro. In de Burj Dubai zijn tevens luxe kantoren, chique restaurants en een hotel (ontworpen door Armani) te vinden. Ondergronds is een garage gevestigd met ruimte voor drieduizend auto’s.
Hoogstgelegen uitzichtplatform ter wereld
Wanneer je de 124e verdieping van het gebouw bezoekt ben je op het hoogstgelegen uitzichtplatform ter wereld. Voor de Dubai-Toren kan men genieten van een fontein die het water meer dan 274 meter omhoog laat schieten, eveneens een wereldrecord. Indien de woestijn helder is, kun je de toren al van een afstand van 95 kilometer zien.
Bouw meer dan 3 miljard euro
De bouw van de Burj Dubai heeft vijf jaar geduurd en heeft meer dan 3 miljard euro gekost. Dit bedrag leek bij het maken van de plannen eenvoudig op te hoesten voor het rijke Dubai, maar de kredietcrisis heeft deze mega-investering in een ander daglicht geplaatst. Vorige maand vroeg het emiraat nog uitstel van betaling voor 80 miljard dollar. Buurland Abu Dhabi moest bijspringen met een noodlening van 25 miljard dollar om de dringendste problemen aan te pakken. Critici vragen zich hardop af of de investering daadwerkelijk terug te verdienen is. Burj Dubai als symbool voor een failliete stad of over enkele jaren als trots symbool van enorme welvaart in Dubai? Wie een glazen bol heeft, mag het zeggen.
UPDATE: Van Burj Dubai naar Burj Khalifa
Vlak na het plaatsen van dit artikel is bekend geworden dat de toren geen Burj Dubai maar Burj Khalifa zal heten.
2 reacties
Winterzon
6 januari 2010 om 17:42