Morgennacht is het weer zover en zal bij ons (en de rest van Europa) de zomertijd ingaan. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok om 2:00 uur een uur vooruit gezet naar 3:00 uur. Een moment waar veel media een hele heisa over maken, omdat mensen massaal wijsgemaakt wordt dat het hanteren van een winter- en zomertijd een enorme impact heeft op hun welbehagen. Vraag je het mij, dan denk ik dat het allemaal wel meevalt. Misschien dat het voor personen die het hele jaar door hetzelfde ritme hanteren van gaan slapen en opstaan, eventjes een week nodig hebben om de omschakeling te maken. Maar wie geen vast dagritme heeft (en dat geldt voor het gros van de mensen), is het effect vergelijkbaar met wanneer je nadat je in het weekeinde flink uitgeslapen hebt, op maandag ineens weer vroeg op moet staan.
Wie weleens buiten Nederland reist, die zal al heel snel te maken krijgen met een keer een uur tijdsverschil overbruggen. En dat twee keer, want je moet ook weer terugreizen. Een uur tijdsverschil heb je onder andere als je naar Griekenland, Turkije of de Canarische Eilanden op vakantie gaat. Of als je een weekendje naar Londen gaat, een rondreis door Schotland maakt of lekker even gaat stappen in Dublin. Aan deze tijdsverschillen worden geen artikelen gewijd in de landelijke en lokale media, want men praat elkaar liever na over hoe erg de zomertijd is.
Verschil in tijdsverschil
Op het moment dat in Nederland de zomertijd ingaat, verandert het tijdsverschil met landen waar men geen systeem van zomertijd en wintertijd kent, maar het hele jaar door dezelfde tijd hanteert. Populaire bestemmingen zoals Dubai, Curaçao, Thailand en Indonesië kennen geen zomertijdregeling. Zij doen niet mee aan het twee keer per jaar verstellen van de klok.
Wat betekent het voor mensen die tijdens het ingaan van de zomertijd op reis zijn?
Voor reizigers kan het ingaan van de zomertijd vooral praktisch gezien wat verwarring opleveren. Denk aan vliegtickets waarop de vertrektijd in lokale tijd staat, aansluitingen met openbaar vervoer of het instellen van een wake-up call in je hotel. Vlieg je bijvoorbeeld in de nacht van zaterdag op zondag en is je vlucht rond het moment dat de klok vooruit gaat, dan is het belangrijk om extra goed op te letten of je écht op het juiste tijdstip aanwezig bent op de luchthaven.
Kortom: voor wie in of rond het moment van de zomertijdovergang reist, is het handig om even dubbel te checken wat de lokale tijd is op je bestemming én wat de actuele tijd is in Nederland. Het voorkomt stress, vertraging en misverstanden. Gelukkig is het allemaal goed te overzien, zeker met een smartphone in je hand die automatisch met de juiste tijdzones meeloopt.
Verschillen per land
Dit zijn de aanpassingen in tijdsverschil voor een aantal van de belangrijkste vakantiebestemmingen op het moment dat bij ons de zomertijd ingaat:
Aruba: 6 uur vroeger in plaats van 5 uur.
Bali: 6 uur later in plaats van 7 uur.
Bonaire: 6 uur vroeger in plaats van 5 uur.
Cancun: 7 uur vroeger in plaats van 6 uur.
Costa Rica: 8 uur vroeger in plaats van 7 uur.
Curaçao: 6 uur vroeger in plaats van 5 uur.
Dubai: 2 uur later in plaats van 3 uur.
Japan: 7 uur later in plaats van 8 uur.
Thailand: 5 uur later in plaats van 6 uur.
Zuid-Afrika: geen tijdsverschil, in de winter 1 uur later.