KLM raakt gevoelig punt

Vliegen 21 jan 2010
KLM raakt gevoelig punt

Met het plan om mensen met een grotere omvang verplicht een tweede stoel te laten kopen zorgen KLM en hun partner Air France voor een lawine aan reacties vanuit de pers en de samenleving. Korting voor lilliputters, blogs die eisen stellen aan KLM stewardessen en protesten in Frankrijk… het lijkt momenteel een zeer geliefd gespreksonderwerp.

De Fransen hebben het over discriminatie en daarin hebben ze zeker een punt. Allereerst is het niet altijd aan de mensen zelf te wijten dat ze te breed, te dik of te zwaar zijn. Zelfs al zou dat wel zo zijn, waarom zouden bijvoorbeeld mensen met een eetverslaving extra moeten betalen en rookverslaafden of alcoholisten niet? Die laatste groep wordt aan boord bij de “betere” maatschappijen nog steeds vertroeteld met bier, wijn of zelfs gedistilleerd. Zoals ik al eerder aangaf vraag ik me ook sterk af of KLM en de Fransen dit juridisch voor elkaar kunnen krijgen. De eerste klachten zullen snel komen en het wachten is op de eerste rechter die de klager in het gelijk stelt.

Korting

Ik zie het al voor me dat allerlei groepen korting willen gaan krijgen bij de KLM. Lilliputters vanwege hun beperkte lengte, fotomodellen vanwege hun smalle taille en anorexiapatiënten wilen driedubbele korting want ze reizen licht, passen met hun tweëen in een stoel en hebben geen maaltijden nodig. Straks anders maar iedereen even meten en wegen en daarna op basis van omvang en gewicht een ticketprijs samenstellen? Wordt nog lachen als iedereen die voor de vakantie flink afgevallen is en tijdens de vakantie een paar kilo aankomt ineens bij zou moeten betalen voor de retourvlucht.

Vervoersplicht

Ik las ergens een reactie van een lezer dat luchtvaartmaatschappijen geen vervoersplicht hebben. Op basis daarvan zouden ze dikke mensen kunnen weigeren. Dat gaat nog leuk worden bij overboekingen. Gaan ze dan mensen weigeren op basis van lelijkheid, ras, geloofsovertuiging, kleding of uitstraling? Kan een luchtvaartmaatschappij zich gedragen als een portier die aan de deur van een club selecteert of je lekker genoeg bent of niet?

Aanpassen

Dat mensen last hebben van mensen die niet in hun stoel passen begrijp ik. Ik zit ook niet graag tussen twee zwaarlijvigen in. De reacties vanuit de samenleving zoals je die tegenwoordig wel vaker ziet begrijp ik echter niet. Mensen worden niet te breed of te zwaar voor de lol, op een uitzondering na. Wijzen naar een ander, schelden, uitlachen en in een hokje plaatsen is iets waar vooral Nederlanders erg goed in zijn. Dat blijkt ook deze week maar eens. De mensen die normaal wél klagen over te weinig beenruimte hoor je nu niet over het feit dat vervoerders zoals KLM juist hun zitplaatsen eens aan zouden moeten passen aan de afmetingen van de hedendaagse mens. Je vervoert een kind van 6 jaar toch ook niet meer in een maxicosi?

← Liggend slapen bij Air New Zealand Luchthaven Düsseldorf steeds populairder →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

2 reacties

  1. Fok Mi Heart
    21 januari 2010 om 16:27

    Fok de KLM. Ik ben niet te dik maar begrijp niet dat een maatschappij zo met haar passagiers omgaat.


  2. jan
    24 januari 2010 om 18:41

    Jammer dat klm het zo onprofessioneel in de media heeft gebracht, want het punt dat zij aankaarten is niet gek.

    wat als ze verschillende stoelmaten zouden introduceren, dus kleine stoelen voor kinderen, standaard (normale), en grote stoelen voor degene die meer ruimte wenst (nodig heeft).

    Want laten we eerlijk zijn, als een ”groter dan normaal” iemand een vliegtuig instapt hoop je dat diegene niet naast je komt zitten.

    Vb. Ik heb een slank figuur, waardoor er in de trein tussen mij en de persoon naast mij nog enige ruimte zit. Dikke mensen denken altijd, hey dat is handig een slank iemand, die extra ruimte kan ik mooi in beslag nemen. Gevolg, er zitten vaker dikke mensen naast mij dan normale.

    In wat voor samenleving leven we als de normale mensen zich moeten gaan aanpassen aan de ongezonde leefstijl van een ander. Het zou andersom moeten zijn. (en ja ik snap ook wel dat een miniscuul deel dikke mensen er geen schuld aan heeft, maar je moet nu eenmaal generaliseren).


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam