Als bestemming in opkomst doen de Oost-Europese landen (zoals Tsjechië, Bulgarije, Hongarije) al een tijdje mee. Je kunt er nog steeds relatief goedkoop verblijven, ze hebben mooie warme zomers en de laatste jaren neemt ook het aantal wintersportvakanties naar deze landen toe.
Echt een verrassende keuze is Oost-Europa natuurlijk niet meer. Het IJzeren Gordijn is alweer twintig jaar geleden opengetrokken. Misschien dat de voormalige Sovjet-republieken, zoals Oekraïne, Wit-Rusland en Georgië, tot de volgende golf van nieuwe populaire vakantielanden behoren. Ook hier zijn een aangenaam klimaat, een rijke historie en goedkope reis- en verblijfsmogelijkheden aantrekkelijke factoren. De Oostzeestaten Estland, Letland en Litouwen zijn hen in elk geval voorgegaan. Het aantal Nederlanders dat hier een weekendje weg of een hele vakantie doorbrengt, is de afgelopen jaren fors gestegen.
Een totaal ander land dat wel eens stijgende bezoekerscijfers zou kunnen laten zien, is Suriname. Het is zeker niet platgetreden door toeristen, maar het ligt in een aangenaam deel van de wereld. Het biedt strandplezier en actieve mogelijkheden in het binnenland, en lijkt daarmee geknipt voor de reizende wereldburger van vandaag. Suriname is een stabiel en welvarend land. De hoofdstad Paramaribo telt een aantal uitstekende hotels die als uitvalsbasis kunnen dienen voor een ontdekkingstocht in dit voormalige stukje Nederland.
Ook ver van huis, maar de andere kant op, zijn Laos en Cambodja aan een gestage opkomst bezig. Angkor, het wereldberoemde tempelcomplex in het noorden van Cambodja, is een absoluut hoogtepunt, dat zich goed laat combineren met het mooie Laos. Laos en Cambodja zijn veel ongerepter dan het inmiddels door miljoenen bezochte Vietnam en Thailand in dezelfde regio.
Voor wie bovengemiddeld goed in de slappe was zit, is Antarctica (de Zuidpool) de ideale nieuwe vakantiebestemming. Het is het laatste ongerepte continent, dat grotendeels bedekt is met een dikke laag van soms 4,5 km sneeuw en ijs. De gletsjers, het barre landschap en de ijsbergen vormen een betoverend schouwspel. In de zomer komen stukjes land onder de sneeuw vandaan. Hier nestelen de pinguïns en andere vogels. Onbewoond is Antarctica niet meer helemaal: in kleine stations voor wetenschappelijk onderzoek wonen en werken in de zomer zo’n 3000 mensen. ’s Winters blijven er van hen 300 over.
Reizen naar Antarctica laten zich goed combineren met andere zeldzame bestemmingen zoals Vuurland (het zuidelijke puntje van Zuid-Amerika), de Falklandeilanden en South Georgia.
Houdt u van sneeuw en ijs en avontuur, maar wilt u minder ver weg, dan is Groenland een mooi alternatief. Of Spitsbergen en de Noordpool. Ook daar gaan georganiseerde reizen naartoe en ook daar is het massatoerisme (nog) niet op gang gekomen.
Er zijn echt nog plaatsen op aarde waar niet iedereen geweest is. Veel reisplezier!
Recente reacties