Als gevolg van de rampen in Indonesië blijft het dodental oplopen. De uitbarsting van vulkaan Merapi heeft ten minste 25 doden geëist. Afgelopen maandag vielen ook al 154 dodelijke slachtoffers te noteren als gevolg van de aardbeving ten zuidwesten van Sumatra. Reizigers wordt afgeraden naar beide gebieden te reizen.
Vulkaan Merapi
Merapi, één van de meeste actieve vulkanen ter wereld barstte dinsdag uit. De afgelopen dagen was Merapi al veel actiever geworden met de hoogste alarmfase als gevolg. De Indonesische autoriteiten hadden zeker 40.000 mensen die op en rond de hellingen van de vulkaan leven verzocht om het gebied rond de vulkaan te verlaten.
Onder de dodelijke slachtoffers is een baby die door complicaties na het inademen van vulkanisch materiaal de uitbarsting niet overleefde. Ook de spirituele bewaker van de vulkaan, Mbah oftewel grootvader Marijan, overleefde de ramp niet. Zeker vijftien mensen verbrandden aan de voet van de vulkaan. Ook zijn een journalist en twee hulpverleners omgekomen.
Aardbeving met tsunami tot gevolg
De aardbeving ten zuidwesten van Sumatra veroorzaakte afgelopen maandag een tsunami die tegen de Mentawai-eilanden sloeg. Er zijn zeker 154 doden gevallen en ongeveer 400 mensen worden nog vermist. Vooral het zuidelijke eiland Zuid-Pagai is door de vloedgolf flink getroffen.
Toeval of verband?
Er valt vooralsnog geen verband tussen de vulkaanuitbarsting op Java en de aardbeving en tsunami ten zuidwesten van Sumatra te leggen. ”Daarvoor liggen ze in principe te ver uit elkaar”, zei vulkanoloog Pieter Vroom van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Advies voor reizigers
De uitgebarsten vulkaan Merapi ligt dichtbij de toeristische stad Jogyakarta en het boeddhistisch heiligdom de Borobudur. Afgeraden wordt om naar midden Java te reizen. “De druk die zich heeft opgebouwd onder de lava, kan tot een nog veel krachtige uitbarsting leiden”, volgens de Indonesische vulkanoloog Subandriyo.
De Mentawai-eilanden waar de tsunami heeft toegeslagen, liggen ongeveer 150 kilometer van Sumatra en zijn moeilijk bereikbaar. De problemen worden verergerd door de moeizame communicatie met de eilanden. Een boottocht vanaf de havenstad Padang op Sumatra duurt minimaal zes uur. Er is geen geregeld vliegverkeer naar de Mentawai-eilanden. Reizigers wordt ook naar dit gebied afgeraden te reizen.
Wat moet dit erg zijn voor de bevolking van Indonesië. Dacht dat ze een tsunami alarmeringssysteem hadden?
Het alarmsysteem werkte niet, zal wel niet onderhouden worden, zullen wel geen belangrijke mensen wonen in die buurt.
vreselijk voor die arme mensen,ik bid en ik hoop verder kan ik niks doen en,,,,tja inderdaad de armste worden vaak het ergste getroffen,ik hoop dat die mooie en lieve mensen in Indonesie straks een veilig onderkomen hebben evt. in nette Hotels?mijn oprechte medeleven Helen