Reisadvies: Reizen naar Ivoorkust ontraden

Landen 15 dec 2010
Reisadvies: Reizen naar Ivoorkust ontraden

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers direct te vertrekken uit Ivoorkust. Reizen naar het land wordt ontraden. Er geldt een reiswaarschuwing voor het Afrikaanse land. Ivoorkust, vroeger nog één van de rijkere landen van Afrika, is in korte tijd een land met veel schulden en problemen geworden. De situatie is door de verkiezingen uiterst onzeker en onveilig.

Situatie volgens Ministerie van Buitenlandse zaken

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de veiligheid in Ivoorkust onduidelijk en gespannen. Indien er rellen uitbreken zullen de grenzen en de internationale luchthaven mogelijk dicht gaan, waardoor Nederlanders het land niet meer uit kunnen. Momenteel verblijven er vijftig Nederlanders in Ivoorkust.

Politieke crisis verergert door verkiezingen

Sinds de vorige president Gbagbo weigerde de verkiezingen op 28 november te erkennen, is er een politieke crisis in het land uitgebroken. De verkiezingen werden gewonnen door zijn tegenstander Ouattara. Beide personen hebben zich officieel als president uitgeroepen. Hierdoor is de onzekerheid en spanning in Ivoorkust verder opgelopen.

De afgelopen jaren hadden zich in Ivoorkust al veel incidenten van geweld voorgedaan, waarbij ook buitenlanders het doelwit vormden. Door de belangen bij de verkiezingen, zijn de spanningen verergert en kunnen er zich elk moment calamiteiten voordoen.

Politieke instabiliteit leidt tot veiligheidsrisico’s

De politieke instabiliteit in het land leidt tot veiligheidsrisico’s. Er is sprake van zware criminaliteit, zowel in de voormalige hoofdstad Abidjan als in de rest van het land. Afpersing en intimidatie zijn (ook overdag) veelvoorkomende incidenten, bij de door militairen bemande roadblocks. Men moeten niet rekenen op bescherming door politie en militairen. Op 28 november is de avondklok van kracht geworden in het Afrikaanse land.

Nederlanders in Ivoorkust wordt uitdrukkelijk geadviseerd (indien nog niet gebeurd) het verblijf in Ivoorkust, alsmede het (tijdelijke) vertrek uit het land te melden bij de Honorair Consul in Abidjan, Ivoorkust.

Kosteloos annuleren onmogelijk bij reisadvies Buitenlandse Zaken

Veel mensen denken dat zij hun reis kosteloos kunnen annuleren, wanneer zij op vakantie gaan naar een risicogebied. Wanneer er geen dekkingsbeperking wordt afgegeven door het Calamiteitenfonds kan dat niet. Zelfs niet, zoals nu, wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken de situatie onveilig acht. Momenteel is er geen dekkingsbeperking voor reizen naar Ivoorkust.

Annuleringverzekering vergoedt niet voor calamiteiten

Een annuleringsverzekering biedt geen dekking bij calamiteiten in het land van bestemming. Enkel persoonlijke omstandigheden van de reiziger hebben betrekking op de annuleringsverzekering.

Meer informatie

← Canada meeste gerespecteerde land ter wereld Rusland dé vakantiebestemming voor 2018 →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

7 reacties

  1. Zombie
    16 december 2010 om 12:01

    Het is daar al langere tijd onrustig. Wat heb je als toerist daar te zoeken?


  2. K. Groters
    16 december 2010 om 12:44

    Inderdaad de mensen die deze bananenrepubliek nog bezoeken of er verblijven, hebben eventuele problemen aan zichzelf te wijten. Het is er al jaren onrustig en dit was zien aan te komen.


  3. madeliefje78
    17 december 2010 om 11:18

    Nu wordt er en negatief reisadvies gegeven, daarvoor viel het wel mee. Er gaan toch ook altijd toeristen naar het midden-oosten, zelfs naar Irak.


    • Zombie
      17 december 2010 om 14:26

      Ja, maar ben je dan goed bij je hoofd?


      • Fanny
        17 december 2010 om 16:29

        Inderdaad waarom zou je naar zulke landen reizen? Als er hier in Nederland dreiging is van een terroristische aanslag, een ziekteverwekker of teveel sneeuw schreeuwen we allemaal dat de regering er niks aan doet en alles fout is. Tegelijkertijd wel even naar Irak of naar een van die landen in het Midden oosten gaan. En als je wat overkomt en de overheid wil geen losgeld betalen of iets dergelijks is het ook niet goed. Vandaar dat ik vind dat als je naar zulke landen reist, alles op eigen risico moet zijn.


        • madeliefje78
          18 december 2010 om 20:13

          Er zijn nog wel meer landen in de Wereld waar je een verhoogd risico loopt. Je moet je gewoon goed voorbereiden en je houden aan de regels in zo’n land. Een paar jaar geleden had zelfs Australië voor Nederland een negatief reisadvies gegeven, vanwege de vele berovingen in Amsterdam.


  4. Fok Mi Heart
    20 december 2010 om 21:11

    Uit eigen ervaring: je moet heel dat continent mijden, want het stikt van de corruptie en mensen die iets van je willen.


Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam