Smaken verschillen

Hotels 02 mrt 2010
Smaken verschillen

Hoe verschillend mensen een vakantie kunnen ervaren wordt vaak duidelijk als je de beoordelingen op reviewsites zoals Zoover, CheQQer en Tripadvisor bekijkt. Wat de ene persoon het summum van vakantie vieren vindt is voor de andere soms hel op aarde.  Vaak is het vooral een kwestie van verschillende smaken. Sommige mensen vinden het heerlijk als een hotel levenfig is en vol Nederlanders zit terwijl een ander juist wat meer rust waardeert en liever niet tussen landgenoten zit. Afgelopen week heb ik de beoordelingen op Zoover van hotel Der Brabander in de Duitse wintersportplaats Winterberg bekeken. Wie een beetje bekend is met Zoover weet dat een gemiddelde waardering van 9,0 op meer dan 250 beoordelingen een uitstekend resultaat is.

Loftrompet

Hotel en appartementencomplex Der Brabander is één van de populairste accommodaties in Winterberg. Iedereen die wij kennen en er geweest is heeft het over een uitstekend verblijf. Jammer was het dan ook om te horen dat het hotel voor de week van Oud & Nieuw 2010-2011 al volledig in optie staat wat betreft kamers en appartementen voor gezinnen met kinderen. Wij zagen een verblijf in Der Brabander wel zitten. Grandioos, perfect, super, aanrader … dit zijn de woorden die je vooral leest als je de beoordelingen op Zoover bekijkt. Puntjes van kritiek die je met regelmaat leest is dat het soms té perfect georganiseerd zou zijn, de vele huisregels en sommigen noemen het eten matig. Komt overeen met wat je bij veel hotels ziet is dat als 90% zeer tevreden is er altijd een kleine groep is die een minder goede ervaring heeft.

Tokkies

Zo’n minder goede ervaring had de schrijver van dit stukje met als duidelijke titel “het grootste kut-hotel van Duitsland”. De schrijver wond zich vooral op over het feit dat de parkeerplaats niet sneeuwvrij was en hij met zijn zomerbanden in de problemen kwam. De auteur is van mening dat het hotel er rekening mee had moeten houden dat veel Nederlanders te laks en/of te gierig zijn om winterbanden aan te schaffen. Dat is iets waarover je kunt discussiëren. Verrassender was om te lezen dat hij in het hotel vooral oer-Nederlands achterbuurtvolk aantrof, zoals hij de gasten noemt. Een aanvaring met “pa Tokkie”, ongewassen Nederlanders aan het ontbijt en achtergebleven strontkruimels waren de spreekwoordelijke druppels die bij de schrijver de emmer deden overlopen.

Wat is waar?

Ik geloof dat de schrijver van het zure stukje een nare ervaring heeft gehad en dat er minstens een een kern van waarheid in zit. Ik kan me echter bijna niet voorstellen dat de 90% van de bezoekers die op Zoover een loftrompet afsteken over dit hotel het mis hebben en/of tot de categorie achterbuurtvolk behoort. Allereerst kan ik me niet voorstellen dat er zoveel tokkies de middelen hebben om de niet geringe kamerprijzen van Der Brabander te betalen. Ten tweede lijken veel beoordelingen over Der Brabander toch in redelijk tot goed Nederlands geschreven te zijn. Toch zit hem in dit vraagstuk een beetje de zwakte van beooordelingssites. Je kunt vaak niet zien wat de achtergrond is van de mensen die een stukje plaatsen op een Zoover, Vakantiereiswijzer of iets dergelijks. Ook kun je niet zien wat hun verwachtingspatroon was en in hoeverre hieraan voldaan is. Zo zijn er genoeg voorbeelden te vinden van tweesterrenhotels met een hoge waardering terwijl een in dezelfde stad gelegen vijfsterrenhotel met internationale alure “slechts” een 8 als gemiddelde waardering krijgt. Probeer daarom beoordelingen ook altijd vanuit een bepaald perspectief te bekijken en zoek naar patronen. Als er 260 beoordelingen zijn van een hotel en 50 gasten klagen over herrie of het slechte eten, dan zal het echt niet zo goed zijn als sommige anderen je doen geloven.

← Hotels flink goedkoper Luxe hotels Dubai betaalbaar →

Dit artikel is geschreven door

Eva de Ridder
Eva de Ridder

Eva de Ridder is een reiziger in hart en nieren. Al sinds haar zeventiende heeft ze de hele wereld over gezworven. De bedoeling was om na het afronden van haar VWO-opleiding een jaar te gebruiken om rond te reizen. Uiteindelijk heeft ze in drie jaar tijd meer dan vijftig landen bezocht om uiteindelijk zich te gaan nestelen in Nederland. Eva werkt part-time bij Klimaatinfo.nl en schrijft voor verschillende blogs en reissites. Nog steeds reist Eva minstens enkele maanden per jaar.

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam