In de lucht genieten van een heerlijke maaltijd is meestal niet het geval. Veel reizigers klagen over de flauwe vliegtuigmaaltijden die in de lucht geserveerd worden. Waarom kan het allemaal niet wat smaakvoller zijn? Het antwoord lijkt te zijn gevonden. Uit onderzoek is gebleken dat zoete en zoute smaken in de lucht veel minder aanwezig zijn, waardoor de maaltijden anders smaken.
Uitkomst smakenonderzoek
Uitkomst van het onderzoek van DuitseFraunhofer Institut en LSG Sky Chefs was dat zoute smaken met 20 tot 30 procent afnemen in de lucht. Zoete smaken worden in de lucht 15 tot 20 procent minder. De smaak van verschillende kruiden neemt ook af in het vliegtuig. Bittere en zure smaken lijken in de het luchtruim niet tot weinig af te nemen.
Verbetering maaltijden
Verder is gebleken dat de reuk door de droge lucht sterk verminderd. Veel vliegtuigpassagiers denken dat het om smaak gaat, maar eigenlijk heeft dit met de geur te maken. Of de maaltijden op basis van de uitkomsten van het onderzoek daadwerkelijk beter gaan smaken, is dus nog de vraag.
Onderzoek in vliegsimulator
In samenwerking met het Duitse Fraunhofer Instituut onderzocht Luchtcateraar LSG Sky Chefs (leverancier van Lufthansa) de smaakbeleving van de maaltijden aan boord van het vliegtuig. Uitgangspunt was om de luchtmaaltijden voor de reizigers te verbeteren. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van een vliegsimulator en verschillende smaken werden onder de loep genomen. Vliegomstandigheden als luchtdruk, vochtigheid, geluiden en trillingen zijn tijdens het onderzoek nagebootst. 100 testpersonen deden mee aan het onderzoek.
Recente reacties