Sneeuwlawines bij off-piste skiën zorgen voor veel doden onder wintersporters

Wintersport 02 feb 2015
Sneeuwlawines bij off-piste skiën zorgen voor veel doden onder wintersporters

Het is bijna iedere dag wel raak. Doden door sneeuwlawines tijdens de wintersport. Alleen de afgelopen dagen zijn er al zeven skiërs omgekomen door lawines in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Een week geleden kwamen in de Franse Alpen zes skiërs om.

De meeste van deze lawines ontstaan door off-piste skiën. Wat veel wintersporters zich niet realiseren is dat ze soms niet verzekerd zijn wanneer men besluit te gaan skiën of snowboarden buiten de piste. Niet iedere reisverzekering dekt off-piste skiën en als er wel sprake is van dekking moet men zich houden aan de regels die in de voorwaarden van de reisverzekering staan.

Wintersport niet zonder gevaar

Uit cijfers van het Oostenrijkse veiligheidsinstituut KFV blijkt dat er gemiddeld 330 gewonden per dag vallen op de pistes in Oostenrijk. Het land rekent dit wintersportseizoen op ongeveer 65.000 gewonde wintersporters. Waaronder zo’n 40.000 skiërs en 10.000 snowboarders. Elke winter vallen er ook 30 tot 40 doden op de Oostenrijkse pistes. De meeste doden en gewonden ontstaan door vallen, botsingen of het in aanraking komen met obstakels zoals bomen en stenen.

Off-piste skiën

Een belangrijke oorzaak bij dodelijke ongelukken en lawines is het off-piste skiën. Het off-piste skiën is de afgelopen jaren flink toegenomen, maar de gemiddelde wintersporter is zich nauwelijks bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt. De kans op een lawine is buiten de piste vele malen groter. Maar ook valpartijen en botsingen met een rots of steen kan een dodelijke afloop hebben. Bij het off-piste skiën is een goede voorbereiding van groot belang. Wij geven een aantal tips:

  • Ga nooit in je eentje buiten de pistes skiën en laat altijd aan iemand weten wanneer jij en je skipartner terug denken te zijn.
  • Neem een rugzak met water en energierepen mee, een sneeuwschep, een EHBO-etui, een isolatiedeken, een lawine-airbag en een lawinepieper.

Niet verzekerd als je het gevaar opzoekt

Het is belangrijk dat je het gevaar niet bewust opzoekt. Denk bijvoorbeeld aan gebieden waar gewaarschuwd wordt voor lawinegevaar. Je bent niet verzekerd als je besluit om toch buiten de pistes te gaan, ondanks een lawinewaarschuwing. Ook ben je niet verzekerd als de lokale autoriteiten aangeven dat het niet veilig is om de piste op te gaan. Reisverzekeraars raden wintersporters af om in een onbekend gebied off piste te gaan skiën of snowboarden. Het advies is om dit in ieder geval onder begeleiding van een (gediplomeerde) gids te doen.

Onbezorgd de piste op

En of je nu wel of niet off-piste gaat skiën, de juiste reisverzekering is altijd van belang. Voor wintersporters die geen risico willen lopen op onverwachte medische kosten, is het raadzaam dat zij een reisverzekering met wintersportdekking en dekking voor medische kosten afsluiten. Zowel de zorgverzekering als een standaard reisverzekering dekken over het algemeen niet de kosten van een reddingsactie met een helikopter of ‘banaan’ van de piste. Dat geldt ook voor de kosten van een gipsvlucht terug naar huis. Hiervoor is de wintersportdekking van belang. Een goede dekking van medische kosten is noodzakelijk omdat veel privéklinieken (zeker in wintersportgebieden) hogere tarieven hanteren voor de zorg. Met alleen een standaard reis- of zorgverzekering riskeren vakantiegangers dat ze flink bij moeten betalen wanneer ze onverhoopt in een duur ziekenhuis belanden.

← Tegenvallend aantal wintersportboekingen Nieuwe skiliften in Winterberg: een echte aanwinst →

Dit artikel is geschreven door

Redactie Vakantienieuws
Redactie Vakantienieuws

De vaste redactie van VakantieNieuws.nl

Laat een reactie achter

Protected by WP Anti Spam