Skiërs en snowboarders die buiten de piste (off-piste) gaan en een ongeluk krijgen, zijn daar vaak niet voor verzekerd.
Reisverzekeraars in Nederland hanteren verschillende voorwaarden en uitsluitingen voor de wintersportdekking op een reisverzekering. Zo is roekeloos gedrag, het opzettelijk een verbod of waarschuwing negeren en het nemen van te hoge risico’s tijdens wintersport, bij vrijwel alle reisverzekeraars uitgesloten van vergoeding.
Het vervoer van een berg naar het dal, bijvoorbeeld met een banaan, wordt door een aantal verzekeraars alleen vergoedt als men naast de wintersportdekking ook medische kosten heeft meeverzekerd. Sommige verzekeraars vergoeden alleen de kosten van een ongeval als er bij het off-piste skiën een plaatselijke gids of leraar aanwezig is.
Ben je van plan om buiten de piste te gaan skiën controleer dan altijd eerst de voorwaarden van je reisverzekering of vraag het na bij je reisverzekeraar.
Allianz Global Assistance en Europeesche vergoeden wel off-piste wintersport
Moet je nog een reisverzekering met wintersportdekking afsluiten? Dan is Allianz Global Assistance of de Europeesche een goede optie. Beide reisverzekeraars vergoeden off-piste wintersport.
Allianz Global Assistance
Je bent bij Allianz Global Assistance wel verzekerd als je off-piste gaat skiën. Wel moet je voldoende voorzichtig zijn. Je bent niet verzekerd als je het gevaar letterlijk opzoekt. Kies bij een kortlopende reisverzekering de dekking ‘wintersport en bijzondere sporten’. Niet verzekerd is een uitkering bij overlijden of invaliditeit door een ongeval tijdens bijzonder wintersporten. Je kan dit ook verzekeren door de dekking ongevallen bijzondere sporten erbij af te sluiten. Wil je tevens een vergoeding voor vervoer per helikopter of banaan van de piste? Dan moet je ook de dekking Medische kosten afsluiten. Meer weten of de premie berekenen en een reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten: Reisverzekering met wintersportdekking.
Europeesche Verzekeringen
Bij de Europeesche is off-piste skiën ook verzekerd. Hier zijn twee voorwaarden aan verbonden:
- Je bent niet verzekerd voor schade die het gevolg is van bewust roekeloos gedrag.
- Je bent niet verzekerd voor schade die ontstaat tijdens het beoefenen van activiteiten waarbij je met opzet een verbod of waarschuwing negeert. Of als deze activiteiten een te hoog risico met zich meebrengen.
Anders gezegd: je kan genieten van off-piste skiën, zolang je dat wel op een verstandige manier doet.
Verder is het niet verstandig off-piste te gaan als er sprake is van lawinegevaar. In Europa is een waarschuwingssysteem van kracht. Dit systeem werkt met vijf codes:
- Gering gevaar
- Matig gevaar
- Aanzienlijk gevaar
- Groot gevaar
- Zeer groot gevaar
Als richtlijn houdt de Europeesche aan dat off-piste skiën een te hoog risico met zich meebrengt zodra code 3 of hoger is afgegeven. Ga je dan toch off-piste wintersporten dan ben je niet verzekerd.?Wil je meer weten of de premie berekenen en een reisverzekering van de Europeesche afsluiten: Reisverzekering met wintersportdekking.
Financiële consequenties
Ook een relatief klein ongeluk buiten de piste kan tot grote financiële problemen leiden bij Nederlandse wintersporters. Een traumahelikopter kost al gauw EUR. 3.000,-, een gipsvlucht EUR. 1.000,- tot EUR. 5.000,- , afhankelijk van het feit of je kan zitten of moet liggen, zo zegt een woordvoerder van de Consumentenbond in het actualiteitenprogramma Brandpunt.
Voorbereiding belangrijk bij wintersport buiten de piste
Het off-piste skiën is de afgelopen jaren flink toegenomen, maar de gemiddelde wintersporter is zich nauwelijks bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt. De kans op een lawine bij buiten de piste skiën vele malen groter. Maar ook valpartijen en botsingen met een rots of steen kan een dodelijke afloop hebben. Bij het off-piste skiën is een goede voorbereiding van groot belang. Wij geven eenaantal tips:
- Ga nooit in je eentje buiten de pistes skiën en laat altijd aan iemand weten wanneer jij en je skipartner terug denken te zijn.
- Neem een rugzak met water en energierepen mee, een sneeuwschep, een EHBO-etui, een isolatiedeken, een lawine-airbag en een lawinepieper.
Veel dodelijke ongelukken met wintersporters
Vooral door de ongunstige sneeuwomstandigheden in de Alpen zijn er dit wintersportseizoen bij off-piste skiën al 22 wintersporters overleden, vrijwel allemaal door lawines. Alleen al in Zwitserland zijn er 12 lawinedoden gevallen. Veel meer dan in andere jaren.
Recente reacties